hu en de

„Az ellenálló képesség növelése az éghajlatváltozás hatásaival szemben”2016-05-12 11:47:00

„Az ellenálló képesség növelése az éghajlatváltozás hatásaival szemben” Befejeződött az Öreg-Túr rehabilitációjának II. üteme

Lezárult az Öreg-Túr folyó-rehabilitációs programjának második szakasza, a csaknem 280 millió forint értékű, az EGT és a Norvég Alapok támogatásával megvalósult beruházás zárórendezvényét 2016. április 27-én tartották a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagyarban.

A mintegy 63 kilométer hosszú Öreg-Túr vízháztartásának javítására, valamint vízszintjének emelésére kidolgozott programban a folyón két új fenékküszöböt építettek meg, amely a vízvisszatartásban és -hasznosításban segít.

A projektben mederkotrásokat végeztek el és szabályzó zsilipeket építettek, ezek révén lehetőség nyílt arra, hogy a folyó mentén lévő értékes holtmedrekbe szabályozottan tudjanak vizet juttatni. A Kölcsénél megépült műtárgyak a Túr több mint 8 kilométer hosszú holtágának vízpótlását biztosítják, belvizes időszakban pedig csökkentik az alsóbb folyószakaszok belvízterhelését, illetve javítják a felettük lévő szakaszok ökológiai állapotát.

A komplex programban emellett automata vízszintmérő állomásokat és vízmérő szondákat létesített a vízügyi igazgatóság.

A műszaki beruházásokon túl folytatódott az Öreg-Túr rehabilitációs programjának első ütemében elkezdett ökológiai állapotértékelés is.

A projekt 2012-ben kezdődött, uniós támogatással megvalósított első üteme 292 millió forintba került: ebben a mederduzzasztók segítségével megemelték a folyó vízszintjét, három zsilipnél és a nábrádi fenékgátnál összesen négy vízszintmérő állomást építettek meg, valamint ultrahangos vízhozam-mérő monitoring állomás létesült.

A második ütem kivitelezési költségeihez a Norvég Alapok 760 ezer euróval (237 millió forint) járult hozzá. A programot a tervek szerint később a harmadik ütemmel folytatják.

Az Öreg-Túr és belvízrendszere 13 település 18 ezer lakosát érinti a szatmári térségben.

(MTI)

Vissza

http://www.nyir-hidrofil.hu/ http://www.nyir-hidrofil.hu/ http://www.nyir-hidrofil.hu/