hu en de

FEJLESZTÉSEK A FELSŐ-TISZA-VIDÉKÉN2012-06-12 09:31:00

FEJLESZTÉSEK A FELSŐ-TISZA-VIDÉKÉN A Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság sikerrel pályázott az Észak-Alföldi Operatív Program keretében „Az Öreg-Túr rehabilitációja 2010. I. ütem” valamint a „Nyíri (46. sz.) belvízrendszer rehabilitációja II. ütem Máriapócsi-főfolyás komplex vízrendezése” tárgyú projekt megvalósítására. A beruházás az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

A projektek haszonélvezője az érintett térség, az Öreg-Túr menti 13 település, valamint a Máriapócsi-főfolyás vízgyűjtő területén élő 15 település lakossága, az állam és a helyi önkormányzatok, akik felelősek a környezetvédelemért, ezen belül a belvízi biztonság megteremtéséért és az operatív védekezések lebonyolításáért.

 

A projektek kivitelezésével a Békés Drén Kft-t, műszaki ellenőrzéssel és független mérnöki feladatok ellátásával cégünket bízta meg beruházó.

 

A beruházás során megvalósult:

Nábrádnál egy fenékgát építése, zsilip építése a Bákaszegi holtmeder vízellátása érdekében, szabályozó műtárgy építése a Túristvándi vízimalom megkerülő csatornán, 4 vízszintmérő távjelző állomás kialakítása a Kövessy zsilipnél, a Petőfi zsilipnél, a nábrádi fenékgátnál és a kömörői zsilipnél, ultrahangos vízhozam-mérő monitoring állomás beépítése a sonkádi szorítózsilipnél, a kömörői osztóműhöz megközelítő út biztosítása, a Kövessy zsilip rekonstrukciója, a Bákaszegi csatorna rendezése, meglévő áteresz cseréje, a nagyari csapóajtós át­ereszek (2 db) rekonstrukciója, a sonkádi osztó­zsilip részét képező Szorító-zsilip rekonstruk­ciója, a sonkádi osztózsilip részét képező, a Túr folyó bal parti 11+300 km szelvényben lévő kis­bukó műtárgy felújítása, a rézsűsuvadás meg­szüntetése az Öreg-Túr balparti depónia torko­lati szakaszán, Kölese belterületén a magasabb vízszinttartást akadályozó mélyvonulat bevédé­se, a Túristvándi vízimalom megkerülő csatorna partrendezése, mederrendezések Kölesénél és Túristvándinál 2-2 szakaszon.

 

A Nyíri belvízrendszer rehabilitációja keretében 21,25 km hosszan közel 16000 m3 iszap kerül kitermelésére a mederkotrás során, de a csatorna mellett kotrásra kerül a főfolyáson található 4 böge is.  A főfolyás teljes hosszán 20 darab fenéklépcső javí­tása, illetve egy fenéklépcső teljes elbontásra került sor. Kisebb átépítésre 5 lépcső szorult, 3 részleges átépítésre került , míg 9 fenéklépcsőt teljes egészében át kellett építeni.

A belvízvédelmi rendszer működéséhez elengedhetetlen a zsilipek megfelelő működése, ezért a fenéklépcsők mellett felújításra került a székelyi tározó duzzasztó műtárgya, a Máriapócsi-Kárestói összekötő csatorna műtárgya, valamint a Leveleki tározó duzzasztó műtárgya is. Kiépítésre került egy kárelhárítási hely, mely elsősorban az úszó, olajos szennyeződések leszedésére fog szolgálni.

A projekt keretében megerősítésre került a Leveleki tározó északi töltésének hullámverésnek legin­kább kitett csaknem 500 méteres szakasza. Emellett a töltéskorona 2,6 km hosszban új zúzottkő borítást kapott, valamint átépítésre került a töltésen található 5 sorompó is.

 

A Leveleki tározó Parshall csatornáján a vízhozammérések bizton­ságosabb végzése érdekében egy kezelőhíd építése is megvalósult.

 

A beruházások sikeres műszaki átadás – átvételi eljárása 2012. májusában került sor.

 

A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság fejlesztési projektjeinek fő célja az Öreg-Túr esetében a vízháztartásának javítása, vízszintjének emelése, illetve a belvízi biztonság növelése volt.  A Máriapócsi-főfolyás tekintetében a jó állapotú meder kialakítása után a belvizek biztonságosabb elvezetése volt az elsődleges cél. A beruházás megvalósításával javul a környék belvízi helyzete, valamint fejlődnek a mezőgazdálkodás és a vízgazdálkodás feltételei is.

Vissza

http://www.nyir-hidrofil.hu/ http://www.nyir-hidrofil.hu/ http://www.nyir-hidrofil.hu/