hu en de

Folytatódik a belvízrendszer fejlesztése a Felső-Szabolcsi térségben2013-05-24 11:19:00

Folytatódik a belvízrendszer fejlesztése a Felső-Szabolcsi térségben 2012. decemberében elkezdődhettek a Felső-Szabolcsi belvízrendszer komplex fejlesztésének II. üteme. A projekt szorosan illeszkedik a Térségi vízrendezés ÉAOP 2009-5.1.2.D1 pályázat keretében 2010. évben támogatást kapott és 2012-ben átadott "A Felső-Szabolcsi belvízrendszer komplex fejlesztése I. ütem. A szivattyútelepek, csatornák és zsilipek rekonstrukciója, az Igazgatóság térinformációs rendszerébe való integrálása" című projekthez.

A 406.292.673 Ft összegű beruházás az Észak-Alföldi Operatív Program (ÉAOP) keretén belül valósulhat meg, 100 %-os támogatási arányban.

 

A projekt elsődleges célja a térség településeinek védelme, környezetbiztonságának növelése, a belvizek és térségi vízkárok mennyiségi problémáinak csökkentése, kártételek megelőzése, a belvízrendszer korszerű és megfelelő működtetésével a vízkormányzási feltételek javítása, a belvízvédelmi létesítmények jelen igényeket és követelményeket kielégítő korszerűsítése, fejlesztése; korszerű, a belvízrendszert teljes egészében lefedő vezérlő és monitoring rendszer létrehozása.

 

A projekten belül a belvízrendszer torkolati átemelő szivattyútelepek gépészeti elektromos, építészeti felújítása, korszerű vezérlő és monitoring rendszer kialakítása, a vízkormányzó zsilipek és csatornaszakaszok rekonstrukciója valósul meg.

 

 A belvízrendszer fejlesztésének komplexitása céljából a pályázat folytatásaként a II. ütemben a belvízrendszer közbenső átemelő szivattyútelepeinek rekonstrukciója, a települések belterületi vizeit befogadó csatornák, műtárgyak, egyéb vízi létesítmények eredeti állapotot és kapacitást megközelítő helyreállítása, az igazgatóság meglévő vezérlő és monitoring rendszerbe történő integrálása valósul meg.

 

A tervezett rekonstrukció döntően a Felső-Szabolcsi belvízrendszer felső és középső belvízvédelmi szakaszát érinti, azok területén valósul meg.

 

Az érintett szakasz létesítményeinek működő képessége, üzembiztonsága a teljes rendszer szempontjából is fontos.

 

Ezek a létesítmények biztosítják a rendszerben a vízkormányzás lehetőségét az egyes rész-vízgyűjtők között, illetve megteremtik az alsó öblözet részleges tehermentesítésének a lehetőségét, csökkentve ezzel az ott előállható belvízi elöntések, károk esélyét, nagyságát.

 

A szivattyútelepek építészeti és gépészet, valamint a csatornák és műtárgyak rekonstrukciójának építési kivitelezési munkáival az IN SITU Hungária Kft-t, míg az elektromos rekonstrukció, infokommunikációs hálózat, távfelügyeleti központ bővítés, tervezés és kivitelezés munkáival az ELKE Kft-t bízta meg beruházó.

 

A Mérnök NYÍR-HIDROFIL Kft munkakezdési engedély kiadását követően elkezdődhettek a belvízrendszer fejlesztési munkálatai.

 

A beruházás várható befejezési határideje 2013. december 31.

Vissza

http://www.nyir-hidrofil.hu/ http://www.nyir-hidrofil.hu/ http://www.nyir-hidrofil.hu/