hu en de

Hamarosan megoldódnak a belvízgondok Ajakon2013-10-10 12:35:00

Hamarosan megoldódnak a belvízgondok Ajakon A belvíz elleni védekezés és a károk elhárítása évente jelentős pluszkiadást jelentett az Önkormányzat költségvetésében. A meglévő zárt csatornák az eltelt időben feliszapolódtak, eltömődtek, a beton járdalap-burkolatok nagy része tönkrement, a lapok bedőltek, becsúsztak, a beton lezáró fogak tönkrementek. Helyreállításuk fenntartási munkával már nem gazdaságos és célszerű. Szükségessé vált egy modern, a mai kornak megfelelő színvonalú, az előre gyártott vasbeton elemek alkalmazására, melyek élettartama hosszú, fenntartásuk könnyebb.

 

A fejlesztések megvalósítása érdekében Ajak Város Önkormányzata 2011.11.30.-án pályázatot nyújtott be az Új Széchenyi Terv Észak- Alföldi Operatív Program keretén belül „Belterületi bel- és csapadékvíz-védelmi fejlesztések” tárgyában, melyre az Európai Unió ésa Magyar Állam  90 %-os vissza nem térítendő támogatást nyújtott. 

 

Projekt összköltsége: 316.134.301,- Ft.

 

A projekt megvalósítása során megépül 524 fm zárt csatorna, 2094 fm nyílt csatorna, 10 db tisztító akna, 2 db víznyelő akna, 176 db áteresz és 1 db csapadék záportározó, továbbá felújításra kerül 954 fm zárt csatorna, 3023 fm nyílt csatorna, 37 db tisztítóakna, 20 db víznyelő akna, 272 db áteresz.

 

A kivitelezési munkálatokat a  CZELL-GÉP Kft, a műszaki ellenőri feladatokat a NYÍR-HIDROFIL Kft nyerte el közbeszerzési eljárás keretében.

 

Jelenleg a Rákóczi utcai csatornahálózat rekonstrukciója kezdődött el, a régi burkolatok felszedésre kerültek. A csapadékvíz tározó földmunkája elkészült, a hiányzó humuszelterítés az időjárás függvényében folyamatosan készül.

 

A Táncsics Mihály utcán a csatornaépítés és rekonstrukció 90%-ban megvalósításra került, a terület rendezése, takarítása folyamatban van. 

 

 

 

A településen a belvízrendszer fejlesztése közvetlenül 470 ingatlant és 1350 főt érint.

 

A belvízvédelmi infrastruktúra fejlesztésével mérsékelhetőek, illetve megszüntethetőek a belvíz okozta károk, mint például mezőgazdasági területeken, építményekben, úthálózatban bekövetkező kártétel.

 


A megvalósulás tervezett időpontja: 2014. április 30.

Vissza

http://www.nyir-hidrofil.hu/ http://www.nyir-hidrofil.hu/ http://www.nyir-hidrofil.hu/