hu en de

Tunyogmatolcs belterületi vízrendezése III. ütem2013-02-28 07:54:00

Tunyogmatolcs belterületi vízrendezése III. ütem Folytatódik Tunyogmatolcs Község belterületi vízrendezése. Az 1970-es években megvalósuló I. ütem, majd a 2011-ben megépült II. ütem után újabb településrészen kezdődhetnek meg a belterületi vízrendezés munkálatai.

A Vásárhelyi-Terv Továbbfejlesztése keretében tervezett Szamos-Kraszna közi tározóhoz kapcsolódó belterületi vízrendezések keretében 145 999 900,- Ft, 100 %-os vissza nem térítendő támogatásban  részesült Tunyogmatolcs Község Önkormányzata.

Az Észak Alföldi Operatív Program keretében az ÉAOP-5.1.2/D3-11-2012-0007 azonosító számmal rendelkező „Tunyogmatolcs belterületi vízrendezése III. ütem” tárgyú projekt 2013. évben valósulhat meg.

 

A projekt célja, a település környezetbiztonságának növelése, környezeti állapotának javítása, a belvíz- és helyi vízkár veszélyeztetettségének csökkentése, a felszíni vizek minőségének javítása, a további környezeti káresemények csökkentése. Célja továbbá, a belterületre hullott csapadékvizek rendezett és kártétel nélküli elvezetése, a belterületen áthúzódó vízfolyások és belvízcsatornák, belvíz elvezető rendszerek rendezése és a település belterületének védelme a külterületen keletkezett vizek káros hatásaitól.

 

A korábban megépített kapubejárók, átereszek nem megfelelő állagúak, fenékszintűek és méretűek. A burkolatok jelentős része bedőlt, összecsúszott, és természetszerűleg a nem megfelelő szintű kapubejárókhoz igazodnak. Vízelvezető képességük korlátozódott, feliszapolódásra való "hajlamosságuk" nagymértékben megnőtt, a támfalak egy része megrepedt, bedőlt.

 

A belterület biztonságos vízelvezetését csak egy újonnan kiépített, illetve átépített főgyűjtő csatorna fogja megoldani. A beruházás a Keleti övcsatorna (tunyogmatolcsi Holt-Szamos szakasz), Cégény-Matolcsi csatorna és a Tölgyes (Holt-Szamos) befogadókat, valamint a Zrínyi, Táncsics Mihály, Rákóczi, Liszt Ferenc, Tölgyes, Szamosköz, Móricz Zsigmond, Váci Mihály, Arany János, Kossuth, és a Petőfi utcákban közvetlenül 311 ingatlant és 848 lakost érint.

 

A belvízcsatorna-hálózat generál kivitelezéséhez szükséges vállalkozói szerződést 2013. január 30.-án írta alá Soltész Bertalan Tunyogmatolcs Község Polgármestere és a kivitelező Czellár Lajos a CZELL-GÉP Kft tulajdonosa. A műszaki ellenőri feladatokkal cégünket bízta meg beruházó önkormányzat.

 

 

Tunyogmatolcs Község Önkormányzata megkezdte a belterületi vízrendezés további ütemének előkészítését. A IV. ütem megvalósításával a Község teljes területén megoldottá válna a belvíz-csatornázottság.

Vissza

http://www.nyir-hidrofil.hu/ http://www.nyir-hidrofil.hu/ http://www.nyir-hidrofil.hu/