hu en de

ZÖLD BERUHÁZÁS PENYIGÉN2012-02-29 14:52:00

ZÖLD BERUHÁZÁS PENYIGÉN MEGKEZDŐDIK A SZENNYVÍZ-KÖZMŰ ÉPÍTÉS A SZATMÁRI TELEPÜLÉSEN


„Penyige község szennyvízcsatornázása és szennyvíztisztító telep építése” c. projekt az Észak-Alföldi Operatív Program (ÉAOP-5.1.2/B-09) keretén belül az Európai Unió Támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Az Észak_Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács Penyige Község Önkormányzata részére a 379.340.000.- forint összköltségű beruházáshoz 86,5 %-os, 327.978.855.- forint vissza nem térítendő támogatást nyújt.

 

A kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás lezárására és a munkaterület átadására 2012. február 27-én került sor.

 

 

A projekt célja, várható eredmények:

 

A településen jelenleg szennyvízközmű nem üzemel, a szennyvizet a lakosok korszerűtlen szikkasztókban helyezik el. Ezt az elavult és környezetszennyező módszert váltja fel a projekt keretében megvalósuló közműfejlesztés. A beruházással kiépül 4,5 km szennyvízcsatorna és egy 80 m3/nap kapacitású biológiai szennyvíztisztító telep. Ennek köszönhetően 800 ember élhet komfortosabb és tisztább környezetben.

A projekthez szükséges önerőt az önkormányzat hitelből, EU Önerő Alapból és a lakosok által szervezett víziközmű társulat hiteléből biztosítják. A víziközmű társulatba belépő ingatlantulajdonosoknak lakástakarék-pénztári konstrukcióban 2000.- forint hozzájárulást kell fizetni 61 hónapon keresztül.

 

A beruházás eredményeképpen megszűnik a környezetszennyező tevékenység, javul a környező vizek minősége és a lakosság életminősége, hozzájárulva a környezeti fenntarthatóság erősítéséhez.

 

Penyige község számára ez a beruházás kiemelt jelentőségű, az eddigi fejlesztések közül messze a legnagyobb volumenű. A projekt hozzájárul a fenntartható fejlődéshez, a lakosság környezettudatos gondolkodásának további elősegítéséhez, az élhetőbb településkép kialakításához. Megvalósul a teljes infrastruktúra kiépítettség, mely új távlatokat nyit a gazdaság fejlesztésében is.

 

Penyige Község Önkormányzata

4941 Penyige, Kossuth u. 31.

www. ujszechenyiterv.gov.hu

 

Vissza

http://www.nyir-hidrofil.hu/ http://www.nyir-hidrofil.hu/ http://www.nyir-hidrofil.hu/